Нежелателните енегрийни ефекти и травмите, обикновено са следствие или от прекаленото или от недостатъчното усърдие в тренировъчния комплекс на Хатха – Йога.

Практически на всеки, който се занимава с някаква тренировъчна дейност му се е случвал сценарий в който „нещо прищрака“, „пукна“, „разтегли се и ме заболя“.

За да избегнем по – нататъшни неприятни моменти и да не навреждаме на тялото и практиката си, е необходимо да работим на постелката осмислено, а не на принципа – „по – бързо, по- високо, по – силно“ и „както стане“

Като правило уязвимите зони са : шийния отдел на гръбначния стълб, кръста и ставите.

  1. Добре е да познаваме ПРЕДЕЛА си. Предела ни не е само ограничител, а и трамплин от който можем да се оттласнем. Знание за това, което можем до сега и знание за това, което не можем. Знание, което ще ни помогне да бъдем внимателни към тялото си, когато започнем да усвояваме нови пози и техники. Никога не форсирайте практиката си, на тялото и на мозъка им е нужно време за адаптация към различното. Всеки има пределни възможности тук и сега. Ако се подравняваме по чужди предели, със сигурност имаме много малки шансове за успешна работа.
  2. Следете за геометрията на тялото в позата. Това е правило! Тялото ни е една цялостна система. То реагира по определен начин на промените като едно цяло, но всъщност накрая страдат крайните звена на веригата. Така че, обръщайте специално внимание на крайните му точки.

Така например, неправилно поставените стъпала, могат да доведат до нулево / в по- добрия вариант /, или опасно /в лошия вариант / натоварване в тазобедрените стави.

Колянните стави също ще понасят травматично натоварване, ако ъгъла между бедрото и подбедрицата е остър и т.н.

  1. Никога не компенсирайте на 100% възможностите на една част от тялото с друга. Например в позата е нужно да работи гръдния отдел на гръбначния стълб, а Вие задържате в нея огъвайки силно кръста. / Уштрасана, камилска поза /. Или пък да напрягате някоя част от тялото, която не е нужно да се напряга, за да се постигне формата. Ако не са достатъчно добре разтеглени мускулите от задната страна на бедрата, обикновено има тенденция да се „до – разтягаме“ отваряйки силно таза /шпагат, варианти на Ека Пада Раджакапотасана /, което води до не  добри процеси в гръбначния стълб.
  2. Подреждането на тялото е винаги : Таза и раменете са в една плоскост, или таза и пода или раменете и предния край на постелката. Това е правило!
  3. Преди усукването на гръбначния стълб е необходимо да го разтеглим. Това е правило!
  4. Като цяло, ако мускулния корсет не е достатъчно укрепнал, ако ставите не са подготвени, останете в базовата форма, не правете варианти, спрете до предела. Това е правило!
  5. Слушайте внимателно преподавателя. Слушайте и тялото. Не допускайте изнуряваща болка. Това е правило!
  6. Отпускайте ненужните за формата на тялото мускули – лице, челюсти и др.
  7. Не правете подвизи на постелката. Ако се страхувате – не правете. Ако правите – правете ги правилно.
  8. Надлъжното завъртане на тазобедрената област е импулс за движение от корема, не от окръгления гръб.
  9. Колянните стави не бива да носят силно натоварване от тежестта на тялото.
  10. Вътрешния говор е нужно да се прекъсне. Работете мълчаливо – и вътрешно и външно.

И ако все пак нещо Ви заболи – оставете тази област от тялото в покой. Некоректна практика е да поддържаме в ума си настройки като – „искам да бъде, както е било“, „по- добре от всички“ и да преодоляваме чрез болка. Винаги има с какво друго да работим. Намерете го!

Сами носим отговорност за здравето си! Преподавателят дава инструкции, Вие ги използвате!

Успешна практика!